U bent hier

7 september 2018

Fons over zijn passie voor outdoor: ‘Als je iets doet moet je het graag doen, dan komt de rest vanzelf’

Fons Andries. De godfather van Zwerver. Als je regelmatig binnenstapt in de winkel ken je zeker zijn gezicht. Een dikke drie jaar geleden gaf hij de fakkel door aan zijn zonen, toch blijft hij nauw betrokken bij de dagelijkse werking. En zo hebben de mannen -zoals hij ze noemt- het graag. 

Wanneer en waarom ben met je Zwerver begonnen?

In 1963 werd op deze locatie de Jerka opgericht door mijn vader. In 1982 stapte ik mee in de zaak. De Jerka was een typische legerstock: tenten, gamellen, werkkledij ... Begin jaren 90 zagen mijn vrouw en ik de markt voor outdoormateriaal groeien: gewone mensen die er in hun vrije tijd graag op uit trokken zochten naar kwalitatief en stijlvol materiaal. Er waren ook heel wat leveranciers vragende partij om hun producten aan de man te brengen. Dus besloten we in 1995 De Zwerver in Mol op te richten. We hadden al heel wat goede contacten en bovendien een passie voor onze producten, we wandelen allebei graag in de bergen. Dat is trouwens ook mijn advies voor iedereen: als je iets doet moet je het graag doen, dan komt de rest vanzelf!

Hoe is Zwerver over de jaren heen geëvolueerd?

De winkel in Mol hebben we ondertussen weer verkocht om ons volop te richten op Zwerver hier. We zijn nu een meer gespecialiseerde winkel met een heel uitgebreid aanbod op vlak van wandel- en kampeermateriaal. Wist je dat wij meer dan 100 paar wandelschoenen in ons assortiment hebben? 

In 2003 zagen we een opportuniteit om uit te breiden met skimateriaal – nog een passie van ons, vooral van de kinderen. En we focussen ook meer en meer op fietsvakanties. 

De laatste jaren beweegt er heel wat in de retail: e-commerce, ketens ... Wij als familiebedrijf moeten dus constant bekijken hoe Zwerver een meerwaarde kan blijven bieden. We willen vooral anders zijn: onze medewerkers hebben heel veel kennis over de producten, je hebt ruilrecht als je ski’s niet goed blijken te zitten, onze verhuurdienst is kwalitatief hoogstaand enz. Volgend jaar plannen we zelfs een wandelschoenenwinkel binnen ons pand te bouwen. 

Wanneer heb je de fakkel doorgegeven aan je zonen?

Drie jaar geleden hebben Laurent en Philippe de dagelijkse werking overgenomen, nadat ze al een aantal jaar in de winkel hadden gestaan. Door de opkomst van e-commerce en social media is de retailwereld hard veranderd. Om het hoofd boven water te houden moesten we wel mee. Ik ben daar niet goed in, maar ons mannen wel. Dat was het moment om het roer over te dragen. We besloten ook onze communicatie professioneel aan te pakken zoals de concurrentie. Ik heb daar altijd wat mee gelachen, totdat we de effecten van die digitalisering voelden. 

Begin dit jaar ben ik er om medische redenen even uit geweest. Alles is gelukkig weer oké, maar het is toch een hele geruststelling te weten dat de winkel in goede handen is. Het was ook fijn om te merken dat de jongens blij waren toen ik terug was. Ze waarderen mijn advies en de samenwerking verloopt heel natuurlijk. We overleggen regelmatig, waardoor de sfeer heel goed zit. Dat horen we zelfs van klanten en leveranciers. Er heerst vergrijzing bij ondernemers, heel wat zelfstandigen hebben geen opvolging. Gelukkig moet Zwerver daar niet bang voor zijn.

Hoe zie je de toekomst van Zwerver?

Volgend jaar mag je sowieso al een nieuwe editie van Kemping Zwerver verwachten! Ik was bang dat ons mannen teleurgesteld zouden zijn omdat de opkomst en omzet dit jaar wat tegensloeg. Maar Laurent was net heel enthousiast: de tentenshow en de volksspelen op de wei tegenover de winkel waren sfeervol en onze leveranciers kregen veel ruimte voor hun producten. Daar waren ze heel tevreden mee en dat is natuurlijk ook goed voor de relaties. Volgend jaar gaan we er dus dubbel zo hard voor. Zoals ik net al zei willen we ook een wandelschoenwinkel in de winkel opzetten. En we blijven ons natuurlijk specialiseren, bijleren en streven naar de beste service. Want we spreken wel over mij en mijn zonen, maar al onze medewerkers zijn fantastisch en laten de winkel goed draaien.

En als ik mag dromen: onze derde zoon Louis is ook gebeten door de outdoormicrobe. Hij houdt van klimmen, wandelen en skiën. Hij is nu nog jong, maar wie weet runnen de broers Andries ooit met z’n drieën Zwerver?

SPECTACULAIRE KORTINGEN

Tot -70%* wintersolden vanaf 22/02
*Voorwaarden in de winkel.