U bent hier

20 december 2018

Hoe kies je een kerstgeschenk dat écht goed doet?

Wist je dat ongeveer een kwart van de kerstcadeaus fout gekozen zijn? Nochtans komen ze vaak van vrienden, broers en zussen en (schoon)ouders. Je zou denken dat je met decoratie, boeken of juwelen safe zit, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Wil je liever niet dat jouw zorgvuldig uitgezochte geschenkje na de feestdagen op 2dehands.be belandt? Schenk dan aan een goed doel!   

De Warmste Week is ondertussen in volle gang en heel wat goede doelen passeren de revue. Maar hoe kies je nu een goed doel? Een aantal vragen die je jezelf kan stellen om een keuze te maken waar je je goed bij voelt: 

Ligt een bepaald goed doel jou of de ontvanger van jouw cadeautje nauw aan het hart? 

Zoals wij bijvoorbeeld Snepkensvijver-Heiberg belangrijk vinden. De voorbije jaren steunden wij Natuurpunt Nete & Aa, dat de waardevolle natuur in Herentals en omstreken wil optimaliseren. Moeras, heide en bos gaan er hand in hand. Je kan er zeldzame plantensoorten ontdekken en tot rust komen.

Wil je iets steunen wat jij vanzelfsprekend vindt, maar anderen misschien niet (meer) kunnen?

Jij, als klant van Zwerver, staat zeker en vast actief in het leven. Maar wat als je een fysieke beperking hebt? To Walk Again biedt kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke beperking en hun entourage, laagdrempelige en aangepaste sport- en bewegingsactiviteiten aan via (eigen) aangepaste accommodatie en materialen. TWA biedt daarnaast een uniek en innovatief revalidatieconcept aan. 

Wil je zoveel mogelijk uit je gift halen? 

Een nieuwe term, effectief altruïsme, combineert hoofd en hart: je wil graag een verschil maken, maar door rationeel te redenen kan je kiezen voor het doel waarbij jouw gift het meeste impact heeft. Sommige doelen zijn 100 of zelfs 1000 keer meer effectief dan anderen. Op de website Givewell.org vind je een aantal ‘top charities’: dat zijn grondig doorgelichte, ondergefinancierde organisaties waar je met een kleine donatie al erg veel kan betekenen.

Wil je toch iets tastbaars kopen en tegelijkertijd een goed doel steunen? 

Koop dan een item van Patagonia. Het merk is trots op zijn inspanningen als verantwoord bedrijf. Ze maken niet alleen kledij van gerecycleerde plastic flesjes of zelfs fleece jassen van oude fleece jassen, maar bekijken ook hun papierverbruik, duurzame bronnen van elektriciteit en last but not least: ze geven met hun '1% for the planet' al meer dan 30 jaar 1% van hun winst aan het behoud en herstel van de planeet. 

 

Heb je zelf toch dingen gekregen waar je niets mee bent? Bezorg ze aan Oxfam, Spullenhulp of de kringloopwinkel. 

SPECTACULAIRE KORTINGEN

Tot -70%* wintersolden vanaf 22/02
*Voorwaarden in de winkel.