U bent hier

19 juli 2018

Op stap met een schelp

Een pelgrimstocht maken, alleen om God te vinden? Dat is niet meer van deze tijd. Je kan ook vertrekken omdat je graag wandelt, op zoek bent naar een alternatieve vakantie, om de tocht voltooid te hebben of omdat je een budgetreis wil maken. Je komt sowieso rijker terug. Er is iets magisch aan een pelgrimstocht: ’s morgens opstaan om kilometers te stappen, omringd door vrije natuur en andere pelgrims. Soms maanden aan een stuk. Dat zou iedereen wel eens moeten proberen.

Daarnaast is al wandelend reizen de beste manier om je ecologische voetafdruk laag te houden. Je neemt alle spullen die je nodig hebt elke dag mee op je rug, dus je leert minimalistisch leven. Je smeedt betekenisvolle vriendschappen en komt terecht in prachtige omgevingen. Allemaal dingen waar je wat aan hebt wanneer je terug bent. 

 

Kort beginnen met de Via Sacra?

Een vijftal dagen onderweg lijkt je wel wat om te beginnen? Dan moet je zeker de Via Sacra in Oostenrijk eens proberen. Het zou de oudste bedevaartsroute van Oostenrijk zijn. Al meer dan 800 jaar wandelen pelgrims vanuit Wenen over deze heilige weg naar Mariazell. Er zijn twee belangrijke gemarkeerde routes: de oorspronkelijke Via Sacra loopt voornamelijk in valleien langs de traditionele wegen, de Vienna Pilgrim Trail loopt door het Wienerwald en de Alpen. Er zijn verschillende plekken waar je kan overschakelen van de ene naar de andere variant, zo kan je je route plannen volgens je eigen interesses. 

Na een dikke 125 km heb je meer dan 4500 hoogtemeters in je benen. Deze route is dus voor de geoefende wandelaar. Je komt onderweg heel wat culturele pareltjes en kerkjes tegen, alsook prachtige heidelandschappen, bergkammen en kloven. Bijna de helft van het totale traject loopt over geasfalteerde fietspaden of harde ondergrond. Hou hier dus rekening mee als je wandelschoenen komt shoppen!

 

 

Een maand lang over De Sint-Jacobsroute 

De koning van de pelgrimsroutes, de Sint-Jacobsroute, Jacobsweg, de Camino ... We kennen hem onder vele namen, die weg naar Santiago de Compostella. Eigenlijk is er niet echt sprake van een vaste route, het is meer een netwerk van wegen en paden. De meest bekende vandaag is de Camino Frances, die begint aan de voet van de Pyreneeën. Het landschap is afwisselend: je passeert prachtige kathedralen, velden zover het oog kan zien, steile wijngaarden en authentieke bergdorpjes.

Alleen zal je er niet zijn. Elk jaar vertrekken duizenden wandelaars om langs eeuwenoude wegen en grootse steden naar het graf van de apostel Jacobus te lopen. Afhankelijk van waar in België je vertrekt, telt de route ongeveer 825 tot 1000 kilometer. Alle begin is moeilijk: in het eerste deel van de tocht zijn er nauwelijks gemarkeerde routes. Hoe verder je vordert, hoe simpeler het wordt. Maar je hoeft natuurlijk niet alles in een trek te stappen. Wie liever vanuit een historische etappeplaats vertrekt vindt in Frankrijk (Arles, Le Puy en Vézelay) of de Pyreneeën (Somport, Saint-Jean-Pied-de-Port, Roncesvalles of Irún) heel wat opties. Sommige liefhebbers komen elk jaar terug om een stukje te doen.

 

 

1000 kilometer over de imposante Via Slavica 

Alle wegen leiden naar Rome. Of toch zeker deze bijna 1000 kilometer lange route vanuit Brno, Tsjechië (ten zuidoosten van Praag). De Via Slavica is veel minder bekend dan de Camino, maar zéker de moeite waard. Deze oude handelsroute verbindt Oost-Europa met Centraal- en Zuid- Europa. Je vertrekt in het ruwe Tsjechië en wandelt via Wenen door het adembenemende Slovenië over de Italiaanse regio's Veneto (Aquileia en Venetië), Emilia Romagna en Umbrië naar Rome. Als je een kleine 20 kilometer per dag rekent, ben je anderhalve tot twee maand onderweg. 

Vanuit Wenen zijn er twee routes: de eerste langs de Amberweg en de tweede langs de Via Sacra naar Mariazell en vervolgens de Karinthische Mariazellerweg naar Arnoldstein en via Aquileia naar Rome. Op dit moment is er noch een reisgids, noch een duidelijk afgebakende route langs deze oude handels- en pelgrimsroute. Dus om de weg te vinden moet je voorlopig zelf de reis plannen. Of je kan deze RouteYou route gebruiken als uitgangspunt.

Link: https://www.routeyou.com/en-cz/route/view/1374096/recreational-walking-route/via-slavica

 

 

Meer lezen in ons zomermagazine?

Vraag hier je exemplaar aan

SPECTACULAIRE KORTINGEN

Tot -70%* wintersolden vanaf 22/02
*Voorwaarden in de winkel.